КНП "Клінічна лікарня №5" СМР



телефон кол-центру: 0 800 333 105 цілодобово 7/24

Головна » 2021 » Вересень » 1 » Важлива інформація
12:54
Важлива інформація

Амбулаторний гемодіаліз у «Клінічній лікарні №5»

( частина перша )

 

На базі «Клінічної лікарні №5»  знаходиться Міський центр нефрології та діалізу відділення госпітальної нефрології та діалізу.

  Його завідуюча – лікар-нефролог Тетяна Лісовенко розповідає, що відділення обслуговує та надає спеціалізовану медичну допомогу мешканцям міста Суми.

«До нас звертаються пацієнти з діагнозом хронічна хвороба нирок-V, який установлений лікарем-нефрологом. Також тут проводиться процедура гострого гемодіалізу», Як правило відділення працює зі 100% навантаженням. Це – 65 пацієнтів, які мають віковий ценз: 19-25 років, 35-48 років та 65-72 роки, – відзначає лікарка.

    З 1997 року йде відлік історії цього підрозділу, коли у лікарні №5 відкрився перший на Сумщині обласний центр екстракорпоральної детоксикації та хронічного гемодіалізу під керівництвом лікаря вищої категорії, невтомного організатора та засновника відділення – Костянтина Прокопишека. Продовжуючи професійні традиції, закладені засновником відділення, персонал наполегливо працює і кожен рік тут проліковуються тисячі сумчан різного віку із нирковою недостатністю. Так, була наймолодша пацієнтка, яка мала 18 років, але більшість хворих – особи 55-70 років.

      - Найпоширеніші причини ниркової недостатності – ускладнення цукрового діабету, пієлонефрит (запалення нирок), гломерулонефрит, артеріальна гіпертензія, вроджені вади сечової системи, єдина нирка, – пояснює Тетяна Лісовенко. – На фоні ускладнень цих станів в організмі людини починається інтоксикація, і тоді їй необхідна допомога апаратури, тобто, «штучна нирка». У нас у відділенні 12 апаратів «Фрезеніус 5008», а 13-й - резервний. «Штучна нирка» проганяє через себе кров пацієнта завдяки осмосу і дифузії. При хронічних хворобах нирок процедуру гемодіалізу проходять тричі на тиждень, і триває вона як мінімум чотири години.

Про перші ознаки ниркової недостатності та про порядок проходження амбулаторного гемодіалізу у «Клінічній лікарні №5» дізнаєтеся у наступній частині публікації, присвяченій цій темі.

Переглядів: 237 | Додав: sumska_likarnya5 | Теги: Амбулаторний гемодіаліз у «Клінічні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]