КНП "Клінічна лікарня №5" СМР



телефон кол-центру: 0 800 333 105 цілодобово 7/24

Головна » 2021 » Вересень » 3 » Важлива інформація
12:18
Важлива інформація

На прийомі у лікаря-ендоскопіста

 (частина перша)

 

До уваги пацієнтів: а чи знаєте ви, що езофагогастродуоденоскопія входить до Програми медичних гарантій НСЗУ, а у поліклініці «Клінічної лікарні №5» (м. Суми вул. М Вовчка, 2) пропонується пакет медичних послуг для осіб віком понад 50 років, за яким це дослідження проводиться безкоштовно.

За роз’ясненнями ми завітали на прийом до лікаря-ендоскопіста Наталії Іванівни Глазунової.

Вона за електронним направленням від сімейного лікаря веде прийом на 7-му поверсі поліклінічного корпусу у кабінеті №705.

Наталія Іванівна охоче розповіла про такий

метод обстеження як езофагогастродуоденоскопія, або також вона відома як гастроскопія, фіброгастроскопія, відеогастроскопія.

- Дане обстеження дозволяє лікарю досліджувати стравохід, шлунок і дванадцятипалу кишку за допомогою гнучкого ендоскопа невеликого діаметру, введеного через рот, – зауважує Наталія Глазунова й продовжує розповідати, –  езофагогастродуоденоскопію   виконують для з'ясування причин болю в животі, нудоти, блювоти, печії, труднощі ковтання їжі. Це найкращий метод для виявлення причин кровотечі з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Обстеження може про водитись після хірургічних операцій на стравоході, шлунку або дванадцятипалої кишці для раннього виявлення можливих ускладнень і для визначення виникаючих змін слизової оболонки.

За точністю цей метод у багато разів перевершує рентгенологічне обстеження при запальних змінах слизової оболонки, виявленні виразок і що дуже важливо, для раннього виявлення пухлин, так як під час дослідження дозволяє оглянути слизову оболонку обстежуваних органів і при необхідності виконати біопсію (взяття слизу для гістологічного дослідження).

Лікарка також зазначає, що біопсія проводиться спеціальним інструментом, не викликаючи жодних неприємних відчуттів у пацієнта.

Бо використовується гнучкий ендоскоп і спеціальні інструменти і під час езофагогастродуоденоскопіі можна видаляти поліпи, чужорідні тіла (випадково проковтнуті), зупиняти кровотечі, що часто дозволяє уникнути операції.

Лише деякі ендоскопічні хірургічні втручання можуть супроводжуватися певним дискомфортом, або навіть болем (розширення звужених ділянок), але в таких випадках проводиться медикаментозне знеболення.

Що таке "колоноспопія" та групи ризику пацієнтів, які потребують у першу чергу консультацію та обстеження у лікаря-ендоскопіста піде мова у другій частині публікації.

 

 

Переглядів: 162 | Додав: sumska_likarnya5 | Теги: лікар-ендоскопіст у лікарні №5 м.Су | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]