КНП "Клінічна лікарня №5" СМР



телефон кол-центру: 0 800 333 105 цілодобово 7/24

Головна » 2021 » Вересень » 7 » Важлива інформація
10:10
Важлива інформація

На прийомі у лікаря-ендоскопіста

(частина друга)

До уваги пацієнтів: а чи знаєте ви, що у поліклініці «Клінічної лікарні №5» (м. Суми вул. М Вовчка, 2) на 7 поверсі у кабінеті 705 проводяться дослідження – колоноскопія та езофагогастродуоденоскопія.

Як ми повідомляли у першій частині цієї тематичної публікації, езофагогастродуоденоскопія входить до Програми медичних гарантій НСЗУ. У поліклініці «Клінічної лікарні №5» пропонується пакет медичних послуг для осіб віком понад 50 років, за яким це дослідження проводиться безкоштовно. Так само як і колоноскопічне дослідження входить до Програми медичних гарантій НСЗУ для осіб понад 40 років. Звичайно, ці умови діють при наявності електронного направлення від сімейного лікаря.

Лікар-ендоскопіст Наталія Глазунова розповідає про особливості колоноскопії. Це – процедура, яка дозволяє лікарю досліджувати будову і стан товстого кишечника.

Вона говорить: «Дослідження проводиться в ендоскопічному кабінеті. М'який еластичний зонд (товщиною як вказівний палець) акуратно, через задній прохід, просувається по просвіту товстого кишечника. Колоноскопічне дослідження проводиться для виявлення і уточнення захворювань, які проявляються поносом, кровотечею, тривалими запорами та ін., Для виявлення поліпів, запалення слизової товстого кишечника, для виключення онкозахворювань, для контролю після видалення поліпів та ін. Також необхідно обстежити пацієнтів, які не пред'являють скарг на порушення діяльності кишечника, проте якщо у близьких їхніх родичів було виявлено онкозахворювання кишечника, особливо це стосується осіб, понад 50 років – огляд проводити 1 раз в 2 роки без наявності скарг на діяльність кишечника».

 У продовження розмови Наталія Глазунова відзначає, що вищезгадані обстеження є одним із видів профілактики раку шлунку і виявлення хвороби на ранніх стадіях.

Як пишуть медичні експерти ракова пухлина може рости в основному без яких-небудь симптомів.

Тому регулярне обстеження, особливо в групах підвищеного ризику дозволяє діагностувати його на ранніх стадіях і вчасно вилікуватися від нього.

Розрізняють первинну і вторинну профілактику раку.

Первинна профілактика раку – це виявлення і усунення факторів ризику розвитку раку.

 

Заходами первинної профілактики раку шлунка є:

• введення в раціон харчування антиоксидантів (зокрема вітаміну Е, овочів, фруктів, продуктів містять клітковину); усунення дії факторів зовнішнього середовища, зменшення кількості жирів (зокрема тваринних жирів в раціоні харчування повинно бути не більше 20% калоража), кухонної солі.

 

Відмова від міцних напоїв (горілка, коньяк, віскі та ін.) Або вживати їх розведеними; відмова від куріння.

 

 

• ерадикація (знищення) Helicobacter pylori,

 

 

• хіміопрофілактика (застосування природних або синтетичних хімічних агентів з метою пригнічення, або попередження карциногенезу в клітинах до їх розвитку в злоякісну пухлину - ерадикація (знищення) Helicobacter pylor, прийом аскорбінової кислоти і в продуктах і в медикаментах, препаратів селену і цинку, часнику і цибулі, естрогенів.

 

 

Заходами вторинної профілактики раку шлунка є:

• Езофагогастродуоденоскопія після 50 років:

• Постановка морфологічного діагнозу в групі ризику (групи ризику: родичі 1 лінії хворих на рак, оперовані з приводу раку шлунка та інші пацієнти з групи ризику по раку шлунка).

• Ерадикація (знищення) Helicobacter pylori в групах ризику з наступною перевіркою на ефективність її ерадикації.

    Тож, шановні пацієнти, сподіваємося, що наша інформація є для вас корисною, а для більш докладної інформації щодо  стану вашого здоров’я чи скарг звертайтеся до лікарів.

 

     Телефони реєстратури 66-28-17, 66-28-18, 099-781-91-52, телефон цілодобового кол-центру: 0 800 333 105.

 

 

Переглядів: 174 | Додав: sumska_likarnya5 | Теги: лікар-ендлоскопіст у Клінічній ліка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]