КНП "Клінічна лікарня №5" СМР



телефон кол-центру: 0 800 333 105 цілодобово 7/24

Головна » 2019 » Червень » 13 » Лапароскопічна апендектомія в СМКЛ №5
07:35
Лапароскопічна апендектомія в СМКЛ №5

Гострий апендицит — одне з найпоширеніших гострих хірургічних захворювань органів черевної порожнини, яке характеризується швидким перебігом і виникненням серйозних ускладнень у перші дні захворювання. Основою лікувальної тактики є раннє хірургічне втручання. Хворий має бути терміново госпіталізований у хірургічне відділення й, при підтвердженні діагнозу хірургом, взятий на операційний стіл, не пізніше ніж через 2 години після госпіталізації. Операція при гострому апендициті полягає у видаленні запаленого червоподібного відростку. Зробити це можливо декількома способами: традиційним відкритим способом, лапароскопічно або за технологією NOTES (через піхву чи шлунок).

Найбільш поширеним  способом на сьогоднішній день є лапароскопічна апендектомія, яка вважається гарною альтернативою і в Сумській міській клінічній лікарні № 5 є стандартом оперативного лікування. При лапароскопічній апендектомії червоподібний відросток (апендикс) видаляють через 3 невеликих проколи довжиною 5 та 10 мм, один з яких розташовується у пупку. Крізь ці проколи вводиться відеокамера та спеціальні інструменти, за допомогою яких виконують операцію. Окрім безсумнівних косметичних переваг (такі розрізи практично непомітні на тілі через деякий час), лапароскопічна апендектомія має ряд інших переваг: зменшується тривалість хірургічного втручання, терміни відновлення та повернення до фізичної праці після неї менші, ніж при відкритій операції. Очевидну перевагу лапароскопічна апендектомія має і при атиповому розташуванні червоподібного відростку, наприклад, піднирковому чи ретроцекальному (позаду сліпої кишки). При відкритому способі операції в таких випадках доводиться збільшувати розріз на кілька сантиметрів, що не є обов’язковим при лапароскопії. Також значно менш травматичною лапароскопічна апендектомія є для пацієнтів з надлишковою вагою та ожирінням.

Додатковою перевагою лапароскопічного доступу є можливість огляду усієї черевної порожнини, включно з маткою та її придатками. При виявленні гінекологічної патології, можлива її моментальна корекція з тих самих портів, при цьому якщо червоподібний відросток не змінений, його не видаляють. Лапароскопія знижує частоту несприятливих наслідків і ускладнень у хворих, що оперуються при підозрі на гострий апендицит. Апендектомія, виконана за допомогою лапароскопічної техніки, може зменшити утворення спайок, а це, у свою чергу, знижує частоту розвитку кишкової непрохідності або гінекологічних захворювань, що виникають через спайки в малому тазу. Завдяки великій кількості переваг, лапароскопічна апендектомія є операцією вибору при лікуванні пацієнтів з гострим апендицитом.

 

Лапароскопічна апендектомія в СМКЛ №5 вперше в Сумській області стала стандартом оперативного лікування гострого апендициту і виконується у 85% випадків. Досвідчені хірурги з багаторічним стажем роботи на високому рівні володіють лапароскопічною технікою з найбільш оптимальним підходом до кожного пацієнта.

 

Переглядів: 1715 | Додав: sumska_likarnya5 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]